Online lessen tijdens Corona

Huisarrest of niet, blijf je lichaam verzorgen: ga sporten, eet lekker en gezond, proef de buitenlucht. Wacht niet op het verlossende signaal dat we allemaal terug naar de paaldanszaal kunnen, Move!


Er zijn veel manieren om veilig te sporten, zowel binnen als buiten. Zoals dansen, lopen, fitnessen, werken op lenigheid, kracht opbouwen etc. Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren om te sporten en te paaldansen als ze dat niet in groep kunnen doen. Toch is het belangrijk om wel te blijven bewegen: door de endorfines die vrijkomen tijdens het sporten voel je je gelukkiger en zit je beter in je vel.


Enkele tips om jezelf te motiveren:

 • Denk na over wat jou het meeste motiveert, dat kan van alles zijn en is persoonlijk zoals iets kunnen wat je voorheen niet kon, jezelf overgeven aan dansen, met anderen trainen (kan online), mooie filmpjes maken, etc.

 • Zorg dat je plezier hebt aan je training

 • Bouw een wekelijkse of dagelijkse routine op en plan je sportmomentjes in.

 • Zie jezelf vooruit gaan (maak voor en na filmpjes)

 • Wees niet negatief over dingen die je (nog) niet kan. Omarm ze. Wat is er heerlijker dan op een dag iets te kunnen wat je voorheen niet kon?

 • Deel wat je doet, dat kan zijn door filmpjes op Instagram te posten, maar dat kan ook gewoon zijn door iets door te sturen aan een vriend(in) of familie.

 • Zet haalbare goals voor jezelf, op lange, maar ook op korte termijn (vb. ik wil 3 lessen gevolgd hebben deze week, ik wil mijn split kunnen over 1 jaar, etc. )

 • Accepteer dat je sommige zaken misschien niet meer even goed kan als voorheen. Get over it, get started!


Lenig of sterk word je niet van één keer hard sporten of onregelmatig sporten wanneer je je goed voelt. Je wordt lenig, sterk en technisch door consistent te trainen én te rusten. Ook op de dagen dat je wat minder bent.


Sommige mensen hebben heel veel discipline en plannen zelf gedetailleerd hun trainingen waar ze zich ook aan houden. Dat is echter een minderheid. De meeste mensen zijn snel afgeleid en doen geen echte opwarming, of vinden na 5 minuten dat ze warm genoeg zijn. Dat is bijna altijd problematisch. De meeste mensen doen ook enkel moves die ze al kunnen. Voor hen werkt het beter wanneer ze les volgen, dat kan via online groepslessen, privé bij een online coach, etc.


Als je vooruitgang wilt boeken raden we je aan om vooral gestructureerd te trainen. Structuur is super belangrijk om evenwichtig te trainen. Daarom dat online lessen echt een aanrader zijn. De teacher stippelt een structuur uit voor de les met een goede specifieke opwarming, opbouwende moves en een korte cool down. Hij of zij wijst je erop dat je aan je beide kanten moet trainen, welke de juiste techniek is, welke moves eerst komen en welke daarna. Hij of zij stimuleert je om oefeningen te doen die je niet uit jezelf zou doen en zo voorkom je blessures. De meeste lessen kan je downloaden en volgen op een tijdstip dat het voor jou het beste past. Volg je een les live, dan is het nog beter want dan kan de teacher je rechtstreeks correcties geven en zal je meer uit de oefeningen halen. Let op met random gratis lesjes op Youtube. Er zitten goede filmpjes tussen, maar het merendeel zal je niet vooruit helpen. Vaak kies je moves uit die te hoog gegrepen zijn, ontbreekt een grondige opwarming, technische uitleg enzovoort.


Pole Arena biedt ook online lessen aan, zowel in groep als (semi)privé. Je kan de groepslessen live volgen of achteraf bekijken via zoom.Maandag

19u00 Conditioning - Off Pole

20u15 Backbends - Off Pole


Dinsdag

19u00 Pole Technique 3-4-5 - On Pole

20u30 Frontsplits - Off Pole


Woensdag

19u00 Exotic - On Pole

20u30 Pole Technique 1-2-3 - On Pole
CONDITIONING (Off Pole)

Deze workout les is gelijkaardig aan de opwarmingsoefeningen die we doen voor we een paaldansles starten. Vergis je niet! Sterk word je in de voorbereidende oefeningen, niet per se in de paal. Wanneer je sterk bent is het veel gemakkelijker om trucs te doen in de paal. Tijdens de conditioning les leer je vooral de discipline om oefeningen te doen die niet direct een spectaculair resultaat geven. Je bouwt consistent de spieren op die je nodig hebt in de paal maar je hebt geen paal nodig om deze lessen te volgen.


In de conditioning lessen focussen we vooral op core strength. Dat wil zeggen dat we de spieren in het centraal gedeelte van je lichaam gaan versterken.

De spieren waar we vooral op focussen zijn:

 • Abdominals & Obliques (rechte en zijwaartse buikspieren)

 • Latissimus dorsi (brede rugspieren), Erector spinae (rugstrekker)

 • Glutei (bilspieren), Quadriceps en Hamstrings

Bij vrouwen zit het meeste gewicht van het lichaam geconcentreerd rond de heupen. Eens je het centrale gedeelte van je lichaam controleert, zal je veel gemakkelijker je lichaam in de paal kunnen bewegen.


The Pole Physio geeft inzicht in het gebruik van je spieren tijdens paaldansen


BACKBENDS & FRONTSPLITS (Off Pole)

Laat ons duidelijk zijn, je hoeft niet lenig te zijn om te paaldansen. Maar wanneer je lenig bent of wordt, dan zullen je paaldansmoves veel mooier worden! Met een groter bewegingsbereik zal je bewegingen ook efficiënter kunnen uitvoeren. Daarom dat we daar als paaldansschool veel aandacht aan besteden. Vanaf een bepaald niveau zal je beginnen merken dat lenigheid kweken nodig is om verdere progressie te maken. Sommige bewegingen zijn simpelweg onmogelijk als je de lenigheid niet hebt, zoals de mythische Rainbow Marchenko.


Sacha showt ons de ultieme lenigheidsfiguur in paaldans: de Rainbow Marchenko.

Inside Leg hang en variaties: de move, de lenige versie en dan is er ook nog Genty

Kan iedereen lenig worden?

Iedereen kan leniger worden, maar verwacht geen wonderen op korte termijn. Youtube video's à la 'get your splits in 5 days' zijn een grootste leugen. Sommige mensen hebben van nature de aanleg om lenig te zijn, net zoals andere meer aanleg hebben om sterk te zijn. Afhankelijk van je lichaamstype zal het dus gemakkelijker of moeilijker zijn om lenigheid aan te leren. Hoe ouder je wordt, hoe meer geduld je zal nodig hebben. Heb je een achtergrond in turnen, martial arts of dans, dan zal je een voorsprong hebben. Maar een belangrijke factor is zeker de mate van toewijding die bepaalt of je sneller of trager vooruit gaat.


Elk lichaam is anders, het heeft dus geen zin om je met iemand anders te vergelijken. Wat voor de ene werkt, werkt niet per se voor een ander en vaak duurt het even voor je ontdekt wat voor jou het beste werkt.


Wees je bewust over wat je met je lichaam doet. De snelste manier om je vooruitgang te stoppen is een blessure. Leer je lichaam aanvoelen. Een split voor 6 minuten aanhouden zonder dat je dit gewoon bent is om problemen vragen. Het is veel beter om iets lichter te stretchen dan om één keer te ver te gaan en er een spierscheur aan over te houden. Let op met reeds bestaande blessures zoals hernia: heb je een voorgeschiedenis, vraag dan aan je dokter of het ok is om te stretchen en in welke mate.


De beste manier om lenig te worden is consistentie. Zet je goals op een lange termijn. 'Get started on this 30 days to splits challenge = wishfull thinking. Wil je ergens echt lenig worden, dan is het een goede gewoonte om te denken in jaren eerder dan in maanden. Volg je vooruitgang op door foto's of filmpjes te maken die je tonen dat je wel degelijk vooruit bent gegaan en dat zal je motiveren om te blijven trainen. Wij raden je aan om eens in de week een zware gefocuste sessie te doen op lenigheid (vb. frontsplits, middelsplits en straddles, of backbends). Leer jezelf de gewoonte aan om wat je specifiek wilt kunnen 1 x in de week te trainen, maar doe het élke week. Je kan andere dagen licht stretchen, maar geef je spieren de kans om zich te herstellen nadat je ze zwaar belast hebt. Zorg voor voldoende rust.


In onze stretchlessen zal je niet enkel leren om je spieren en pezen langer te maken, we trainen je ook om ze tegelijkertijd sterker te maken. In paaldans wil je de lenigheid actief kunnen gebruiken, je wilt niet gewoon zakken naar split, je wilt je benen opentrekken in de paal zonder je armen of de zwaartekracht te gebruiken. Dit noemen we ook wel mobiliteit of kracht in je verste bewegingsbereik.


Het belang van actieve lenigheid in paaldans

Pole Technique lessen

In deze lessen staat acrobatie centraal. We leren je verschillende technieken aan om figuren te maken in de paal, om te klimmen, moves vlot te combineren, enzovoort.


We geven techniek lessen in 2 niveaus: beginners en intermediate. Voor deze lessen heb je een paal nodig. We houden er rekening mee dat je geen spotter hebt. We zullen je dan ook geen moves laten doen waar je nog niet klaar voor bent en die dus onveilig zijn. In een les zijn er verschillende opties: is een move te moeilijk, dan zorgen we voor een gemakkelijkere variant. Is het te gemakkelijk, dan geven we je een extra uitdaging in dezelfde move.


Een les bestaat uit een grondige opwarming, enkele conditie oefeningen in de paal, gevolgd door enkele figuren of combinaties en een korte cooldown. Je leert poses van op de vloer (vb. handstand variatie), een figuur op spinning, enkele bewegingen op static zoals holds of splits of wat meer dynamische oefeningen zoals dropjes, flips, tumblings, etc (die laatste zijn eerder voor de intermediate les). Een langere combo leren we in stukjes aan, die dan op een vloeiende manier worden verbonden.


Voor de intermediate les moet je je aerial invert (start van in de paal) beheersen.Een pole shape voor de beginners

Phoebe demonstreert van thuis een combo uit de intermediate les. Je hebt geen hoge paal nodig.Pole Exotic

Deze les focust op sensuele dans en flow. We leren je een korte choreo aan waar veel vloerwerk aan te pas komt. We focussen op het mooi afwerken van bewegingen, lange lijnen maken, etc. Dansen kan met of zonder Pleasers, maar je hebt zeker kniebeschermers nodig. De lessen exotic worden afwisselend gegeven door Gabriela, Zoë en Gabriëlle.We hopen dat we jullie binnenkort terug live les kunnen geven, maar zolang dat niet kan, begin er online aan en geniet er van! ;-)


Liefs,


Team Pole Arena

201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven