top of page

Verbeter je grip aan de paal

Bijgewerkt op: 15 dec. 2022

Iedereen heeft al eens last van zweethanden, of net van te droge handen, waardoor je de paal niet goed kunt vasthouden. Voldoende grip hebben aan de paal is belangrijk om bewegingen succesvol uit te voeren en ongelukken te voorkomen. Veel paaldansers ondervinden gripproblemen en er bestaan gelukkig een aantal oplossingen voor.Marieke toont ons de grippunten in superman: je knijpt met je hand en je klemt met je dijen.

Hoeveel grip je hebt op de paal, hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • Schoonheidsproducten die je gebruikt Rule Number One: gebruik geen bodylotion, zonnecrème of andere producten op de dag dat je paaldanst. Of neem een douche voor je naar de les komt. Dergelijke producten maken je huid vettig en zorgen ervoor dat je minder grip hebt aan de paal.

 • Type huid Er bestaan veel verschillende huidtypes. De ene persoon zal sneller zweten, de andere persoon heeft net een drogere huid.

 • Materiaal van de paal Het materiaal waaruit de paal vervaardigd is, beïnvloedt je grip. Sommige mensen hebben veel grip op een Chrome paal, andere op een Brass paal, andere op roestvrij staal. Voor mensen met zeer slechte grip kan een siliconen omhulsel een oplossing zijn. Aan zo’n paal kan je echter niet goed glijden, het is dus veel moeilijker om draaitjes te doen.

 • Temperatuur en luchtvochtigheid Temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden zowel je huid als de paal. Wanneer de paal bijvoorbeeld koud is, zal er zich sneller een condens-laag vormen tussen je hand en de paal. De condens (=waterlaagje) zorgt ervoor dat je de paal minder goed kan vastnemen en je naar beneden glijdt. Dit is ook de reden waarom je je paal moet ‘opwarmen’ voor je begint te paaldansen en waarom de paal gladder aanvoelt bovenaan.

 • Vermoeidheid en gripkracht Hoeveel grip je hebt op de paal hangt ook af van hoe hard je kan knijpen. Je vingerkracht is dus ook iets dat je kan trainen, en belangrijk voor beginners. Na een lange training ben je vaak moe en kan het zijn dat je de paal minder goed kan vasthouden.

 • Gebruik van gripproducten Gripproducten zijn bedoeld om je grip te verbeteren. Wanneer je gymnasten ziet trainen (vb. rekstok, balk) zie je ook dat zij steevast talkpoeder gebruiken. Of denk aan klimmers. Zij ‘poffen’ om beter aan de grepen te blijven hangen. Sommige mensen wassen zelfs hun handen met tandpasta om te blijven plakken aan hun toestel. Ook voor paaldans zijn er producten ontwikkeld om betere grip te hebben. We zetten hieronder enkele producten op een rijtje die we je aanraden. Gebruik net genoeg maar niet te veel gripproduct, want dan zal je opnieuw sneller glijden.


Enkele tips om je grip te verbeteren:

 1. Grijp niet te snel naar gripproducten. Heb je een moeilijke gripdag? Ontvet eerst je handen mijn koud water en zeep. Zorg dat ze goed droog zijn voor je terug de paal in gaat.

 2. Train met zo weinig mogelijk grip (precies de grip die je nodig hebt, niet meer). Dit versterkt de knijpkracht in je handen en verbetert je grip op lange termijn.

 3. Gebruik het gripproduct dat bij je past.We introduceren je tot onze lievelingsproducten:

Liquid Chalk of Monkey grip + Lupit Pole Grip Pad + Hydro Attack = Perfect Combination


Ocun Liquid Chalk

Ocun Liquid Chalk is een product op basis van vloeibare kalk. Het zorgt ervoor dat je handpalmen stroef blijven tijdens het trainen of voor een oefening. Zo voorkom je dat je handen van de paal glijden, of dat je niet meer kunt optrekken. Het droogt heel snel en heeft een neutrale geur. Het wordt ook door klimmers gebruikt.

Gebruikt voor lichaamsdeel: handen
Lupit Pole Grip Pad

Geschikt voor paaldansers die worstelen met zweterige handpalmen, uitglijden op de paal en minder zelfvertrouwen hebben door gripproblemen. Dit kussentje is gevuld met een kalkmengeling. Gebruik de zwarte kant van het kussen om extra grip op het oppervlak van de paal te geven. Veeg de zwarte kant van het kussen over de lengte van de paal om het product aan te brengen. Gebruik vervolgens de roze kant van het kussen om het over je huid te verdelen. De twee zijkanten van het kussen werken samen om een ​​extra laagje grip te bieden! Gebruikt voor lichaamsdeel: handenHydro Attack Body Grip

Iedereen heeft al eens last van zweterige handen, maar bij je benen gebeurt vaak net het tegenovergestelde. Wist je dat als je huid te droog is je ook geen grip krijgt aan de paal? Dan is het goed om je huid te gaan hydrateren. Hydro Attack is een perfect product om je huid te hydrateren zonder een vettig laagje na te laten. Het is natuurlijk en geeft geen plakkerig gevoel.

Je zal je vast en zeker veiliger voelen als je met je benen of je ellenbogen de paal moet haken, zelfs het klimmen wordt zoveel gemakkelijker met dit product! Gebruikt voor lichaamsdeel: benenMonkey Grip

 • Sticky Grip Kleverigheidsniveau: Sterk. Het droogt je handen en zorgt voor een sterke extra grip; Geen residu op apparatuur en kleding; Antibacterieel; Vergeet niet om je handen goed schoon te maken en af ​​te drogen voordat je ze aanbrengt. Voor wie is het geschikt? Beginners of pro's die constant nieuwe trucs proberen. Gebruikt voor lichaamsdeel: handen


 • Classic Grip Kleverigheidsniveau: Laag. Het droogt je handen en zorgt voor een lichte extra grip; Geen residu op apparatuur en kleding; Antibacterieel; Wordt geleverd in een gerecyclede plastic verpakking (PCR). Vergeet niet om je handen goed schoon te maken en af ​​te drogen voordat je ze aanbrengt. Wie is er dol op? Atleten die geen sterke plakkerigheid nodig hebben. Gebruikt voor lichaamsdeel: handen


Glycerine

Wanneer je benen te droog zijn om aan te hangen, kan je glycerine gebruiken. Gebruik een minimale hoeveelheid, anders zal je grip net verergeren. Gebruikt voor lichaamsdeel: benen


Al deze producten zijn te koop bij Pole Arena.

Axitrans

Tenslotte is er nog Axitrans. Axitrans is een anti-perspirant, dit wil zeggen dat het product ervoor zorgt dat je minder zweet produceert. Het bevat aluminiumzouten die je zweetklieren verbauwen en zo de zweetproductie verminderen. Voor de meeste paaldansers is dit totaal overbodig, maar als je echt veelvuldig last hebt van zweethanden, dan kan Axitrans een oplossing bieden. Axitrans heeft een langdurige werking. Dit product koop je het best bij de apotheek.1.299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page