top of page

Kies je danspaal voor thuis

Bijgewerkt op: 23 jan. 2021

Paaltypes

Om een goede keuze te kunnen maken over welke paal je thuis wilt installeren is het in de eerste plaats belangrijk dat je de ruimte onderzoekt waar je een paal zou willen plaatsen. Daarbij ga je in eerste plaats op zoek naar mogelijke bevestigingspunten. Er zijn grofweg 3 types palen:


Palen die gespannen zijn tussen plafond en vloer (standaard, gemakkelijk te verplaatsen, goedkoop, stabiel)

Palen die vrijstaand zijn, dus niet bevestigd in plafond, noch in de vloer (duur, zwaar, minder stabiel, verplaatsbaar)

Palen die vastgevezen zijn in plafond en vloer (niet courant, op maat gemaakt, permanent)


  • Palen die gespannen zijn tussen plafond en vloer Dit type paal blijft staan door een verticale spankracht tussen het plafond en de vloer. De druk op het plafond is daarbij even groot als die op de vloer. Het systeem is hetzelfde als dat van plafondsteunen of stuts die gebruikt worden bij verbouwingen. Voor dit type paal is het noodzakelijk dat je plafond stevig genoeg is. Ideaal is een vast plafond van beton of een plafond waar je de draagbalken kan zien. Voor andere plafonds is het iets ingewikkelder of zelfs onmogelijk om dit type paal te plaatsen (zie verder: Hoe kan ik de paal bevestigen aan het plafond?). Dit type paal is standaard aanpasbaar aan verschillende hoogtes. Je kan de paal uitschuiven zodat hij iets langer of iets korter is. De palen zijn gemakkelijk te verplaatsen naar andere ruimtes. Als je verhuist neem je hem mee en kan je hem opnieuw plaatsen, wat niet gaat met een op maat gemaakte paal.


Lupit Pole Classic Home Pole Generation 2


  • Palen die vrijstaand zijn (geen bevestiging in plafond, nog in de vloer) Dit type paal wordt ook ‘Stagepole’ of ‘Paalpodium’ genoemd. Het zijn palen die niet bevestigd zijn op de vloer en in het plafond. De paal blijft staan doordat het onderste gedeelte verzwaard is. De palen wegen gemakkelijk 80 à 120 kg afhankelijk van het merk. Opgelet! De palen zijn standaard ongeveer 3m hoog, dat wil zeggen dat je 3m10 vrije hoogte nodig hebt om de paal op te zetten. Je kan eventueel een korter verlengstuk kopen om hem in een lagere ruimte te plaatsen.

Je kan een paalpodium huren bij Pole Arena


  • Voordelen: - Geen bevestiging in vloer of plafond nodig - Relatief gemakkelijk te verplaatsen: vb. in de tuin, op het terras

  • Nadelen: - De paal is stevig genoeg en veilig, maar wiebelt en is minder stabiel dan een opgespannen paal. Dit moet je gewoon worden. - Duur - Zwaar - Snellere slijtage bij veelvuldig op- en afbreken - Niet aangeraden voor pole exotic en low flow omdat het podium niet zo groot is. Je voeten kunnen naast het podium landen wanneer je je benen strekt.

Handig om te weten; je kan een paalpodium huren bij Pole Arena als je deze wilt uitproberen.



Palen die vastgevezen zijn in plafond en vloer Er bestaan palen die je vast kan vijzen in plafond en vloer. Deze zijn niet courant en eerder bedoeld voor studiopalen omdat ze op maat gemaakt moeten zijn. Ze zijn goed wanneer je paal permanent blijft staan, je kan ze niet verplaatsen of meenemen wanneer je verhuist.


Wij raden je aan om je een paal van het eerste type te kopen indien mogelijk.



Hoe kan ik de paal bevestigen aan het plafond?

Dit is een vraag die veel gesteld wordt en het is heel belangrijk dat je goed weet hoe je je paal gaat opzetten, zowel om veiligheidsredenen als om eventuele schade te voorkomen. Misschien zal je bij de huiseigenaar moeten navragen hoe je plafond in elkaar zit. Ben je niet zeker of je plafond de kracht van de paal aankan? Contacteer de producent van de palen of een technieker die iets weet van je plafond.


Hieronder volgt een overzicht van verschillende plafonds en hoe je je paal op deze plafonds kan bevestigen. Let op, er bestaan meer types plafonds, hieronder zijn enkel de courante opgesomd.


GOUDEN REGEL: Span je paal op tegen een dragende structuur.


  • Vast plafond, betonstructuur Ideaal, je kan je paal overal opspannen tegen de betonnen draagstructuur. Wanneer er op dit plafond een stuclaag is aangebracht, kan je er nog altijd een paal tegen spannen.



  • Plafonds waarbij de draagbalken zichtbaar zijn Ideaal, span je paal op tegen een draagbalk.



  • Plafond van houten latjes Zoek de draagbalken door te kloppen tegen het hout. Daar waar je over de lengte een dof geluid hoort (niet hol dus), kan je de paal opspannen. Steunbalken zitten typisch om de 30 à 40cm.



  • Verlaagd of vals plafond Opgelet, deze plafonds zijn niet geschikt om een paal tegen op te spannen. Van zodra je druk zet op het plafond kan dit doorbreken. Wat je wel kan doen is kijken of je een stuk vals plafond kan wegnemen en dan de paal kan plaatsen tegen het bovenliggende vaste plafond of een draagbalk.




  • Spanplafonds Een spanplafond is een vals plafonds dat bestaat uit een strak gespannen kuststofdoek. Dit is uiteraard niet geschikt om een paal tegen op te spannen




  • ‘Twijfelplafonds’ Dit is een term die we zelf uitgevonden hebben om alle plafonds te benoemen waarvan je niet precies weet hoe ze in elkaar zitten. Twijfelplafonds zijn vaak plafonds die bedekt zijn met gips, pleister of stucwerk en waarbij je niet kan zien of de onderliggende structuur een vast of vals plafond is. Nogmaals, bij twijfels, vraag een technieker hoe je plafond in elkaar zit of stuur een mailtje naar Lupit Pole zelf, ze zullen je met veel plezier helpen! Een methode die je kan proberen - dit lukt niet altijd - om te weten of je plafond stevig genoeg is, is om er eens om te kloppen met bijvoorbeeld de steel van een borstel. Klinkt het hol? Dan is het op die plaats waarschijnlijk niet stevig genoeg om een paal te plaatsen. Steunbalken liggen meestal typisch om de 30 à 40cm. Onderzoek of je op bepaalde plaatsen een volle klank krijgt. Als je je paal onder een steunbalk opspant, is het plafond daar waarschijnlijk stevig genoeg. Wat je ook kan doen is eerst een multiplexplaat (geen spaanplaat) tegen het plafond bevestigen van 60 op 60 cm en daartegen de paal opspannen. Zo wordt de druk verdeeld over minstens 2 steunbalken (als ze om de 30cm liggen).




  • Plafonds met ornamenten Opgelet met plafonds in oude huizen uit gips of pleisterwerk. Zeker wanneer ze afgewerkt zijn met ornamenten. Door de spanning van de paal tegen het plafond kan je barsten krijgen in het pleisterwerk. Wanneer er barsten komen in de ornamenten kunnen de herstellingskosten hoog oplopen. We raden het niet aan om hier een paal tegen op te spannen. Wil je dit toch doen? Werk dan best eerst met een plaat die de druk verdeeld.


  • Hellende plafonds Voor plafonds met een schuine helling heb je speciale stukken nodig om de paal te kunnen spannen: 'Slope Ceiling Mounts'.

  • Truss systemen Voor de volledigheid vermelden we ook nog dat palen geïnstalleerd kunnen worden op een truss-systeem. Dit wordt typisch op wedstrijden of events gebruikt.



Vloer

Voor de vloer is er meestal geen probleem, aangezien die doorgaans goed gefundeerd is. In sommige oude huizen kan het zijn dat de vloer op het gelijkvloers rechtstreeks op de grond gelegd is, in dat geval zal je vloer ook inzakken wanneer je de paal opspant. Let bij de vloer op voor indrukken die de paal kan achterlaten zoals vb. in een oud parket.


Fails

Wanneer je je paal installeert, zorg dan dat hij goed opgespannen is. Anders heb je veel kans dat je vereeuwigd wordt in een dergelijk filmpje:


Hoe hard mag ik zwieren en met hoeveel mensen kan je aan een paal hangen? Mannen zetten vaak meer kracht op de paal dan vrouwen, de centrifugale kracht is groter bij spinning, hoe zwaarder de persoon, hoe meer krachten er op de paal komen. Dit is normaalgezien allemaal geen probleem. Je kan met meerdere mensen aan de paal hangen énkel wanneer je paal heel stevig opgespannen is op een dragende structuur. Denk aan je veiligheid. Beter veel tijd nemen voor de installatie dan kort en krachtig naar het ziekenhuis. Elke producent heeft installatievideo's die je terugvindt op hun websites, zie verder bij Welk merk kies ik?.


Extensions, joints, 1 or 2 pieces, etc.

Homepoles en paalpodia bestaan standaard uit 2 stukken omdat je ze op die manier gemakkelijk kan vervoeren. De palen passen perfect in elkaar en zijn sterk. Studiopalen zijn vaak uit 1 stuk gemaakt omdat ze heel intensief gebruikt worden en dus nog steviger moeten zijn.

Wanneer je paal hoger is dan de standaardstukken (2m80 bij Lupit Pole) heb je verlengstukken nodig.

Ruimte rond de paal

Hoeveel ruimte heb je nodig rond de paal? Zo veel mogelijk :D! Idealiter wil je zo ver mogelijk rond de paal kunnen zwieren. Dit is echter niet altijd mogelijk, zeker niet in huis waar je al meubels staan. Zet ze dus zoveel mogelijk aan de kant en zorg dat je niet tegen de scherpe kanten kan botsen. Weet gewoon dat je ook veel bewegingen kan doen in een kleine en niet zo hoge ruimte. Dat bewijzen de vele Corona-hometraining video's.



Nu je weet welk type paal je wenst te installeren en waar je die zal installeren, is het tijd om te kijken naar de details zoals het merk, de dikte, het materiaal, enz.



Welk merk kies ik?

De 2 meest courante merken in onze regio zijn Lupit Pole en X-pole. Beide merken bieden een hoge kwaliteit palen aan. Wij kiezen voor Lupit Pole omdat ze mooier afgewerkt zijn. Onze studiopalen zijn Lupit Poles, onze paalpodia zijn van X-pole.


  • Lupit Pole Wij kozen voor Lupit pole omwille van de kwaliteitsvolle palen met een mooie afwerking. Wil je een paal van Lupit Pole? Vraag naar de kortingscode in de studio of stuur ons een berichtje. Weet dat Lupit pole momenteel geen palen in stock heeft. Deze worden geproduceerd op het moment van bestelling. Je kan er dus even op moeten wachten.

  • X-Pole Xpole is eveneens een kwaliteitsvol merk die goede palen levert. Gemakkelijk te bestellen via danspalen.nl

  • Andere merken Gympole (hoge kwaliteit, Pole Arena heeft ook één Gympole paalpodium), Sunpole, etc.


Opgelet! Omwille van de coronacrisis is er een grote vraag naar danspalen voor thuis en zijn de wachttijden zeer lang. Het kan tot 5 weken duren voor je paal arriveert. Je informeert je best even bij de verdeler wanneer je je paal thuis kan verwachten.


Via welke site bestel ik mijn paal?

You get what you pay for. Bestel je paal bij een goede verdeler. Ofwel bij de producent zelf: lupitpole.com, xpole.com ofwel bij een lokale verdeler: danspalen.nl. Deze laatste levert vlot Lupit Poles en X-Poles, je kan ze daar ook eventueel zelf gaan halen aangezien de verdeler net over de grens gesitueerd is. Je kan ze altijd bellen wanneer je informatie in het Nederlands nodig hebt.

Je kan palen ook tweedehands kopen, of via sites als bol.com of amazon, let hier mee op. Wanneer je niet rechtstreeks bij een officiële verdeler koopt, zorg dan dat je goed weet wat je koopt. Palen kunnen beschadigd zijn, minder goed spinnen, er kunnen stukken of vijsjes ontbreken, enz. Let erop dat je weet welke afwerking je wilt, dat er een spin/static mode is, weet welke opzetstukken je nodig hebt, etc.


Wat is de juiste diameter voor mij?

De standaard breedte voor een paal is 45mm diameter. De palen in Pole Arena zijn allen 45mm. Je kan ook palen kopen met een kleinere diameter, vb. 42 of 40 mm.

  • 45mm: Standaard, voor sterke handen of om sterke handen te kweken ;-). De grip in het handen is iets moeilijker, maar de grip met andere delen van je lichaam, zoals bv. voeten en knieën is gemakkelijker en minder pijnlijk. Wedstrijdpalen zijn altijd 45mm.

  • 42mm: handig wanneer je handen kleiner zijn dan die van de gemiddelde persoon. Je zal harder kunnen knijpen, en je krijgt dus meer grip op je handen. De grip aan de voeten of andere delen van je lichaam is moeilijker omdat je minder oppervlak hebt om druk op uit te oefenen. Een knieklem of shouldermount zal iets pijnlijker zijn dan op een 45mm paal.

Lupit Pole levert palen in 45mm en 42mm, Xpole levert 50mm, 45mm en 40mm.


Welk materiaal kies ik?

Er zijn verschillende materialen waaruit een danspaal vervaardigd kan zijn. Afhankelijk van het materiaal zal je een andere grip ervaren. Welk materiaal jou de beste grip geeft is echter heel persoonlijk. Je test dit best eens op voorhand uit. Nog belangrijk is dat sommige mensen een metaalallergie hebben en uitslag kunnen krijgen van contact met nikkel. Dit is zeldzaam, maar als je weet dat je dit hebt, kies dan een paal zonder nikkel in de legering.

  • Chroom Gemakkelijk te gebruiken in elk weer en klimaat. Gemakkelijk schoon te houden en goedkoop. Chroomcoatings hebben normaal gesproken nikkel als basis en vervolgens een dunne chroomlaag als afwerking. Mensen met een nikkelallergie kunnen op zo een paal last van uitslag krijgen. De nieuwe generatie Lupit Pole Chrome palen (G2) bevatten geen nikkel in de onderlaag en zijn 100% nikkelvrij. Ideaal dus voor mensen die gevoelig zijn voor metaalallergieën. Opletten in een vochtige omgeving voor roestvorming. Lupit pole (non-allergic), Xpole


  • Stainless steel (roestvrij staal) Roestvrij staal bevat nog steeds nikkel, maar het wordt gecombineerd met staal en andere elementen tot nieuw metaal. Dat betekent dat er minder nikkeldeeltjes aan je huid worden blootgesteld. De kans dat je een allergische reactie krijgt op roestvrij staal is heel klein. De palen in de studio zijn Stainless steel. Roestvrij staal is tevens een sterke aanraden voor paalpodia die je buiten zou willen opzetten omdat ze niet roesten als ze in contact komen met een vochtige omgeving, ze zijn heel duurzaam en gaan lang mee. Als er krassen zijn op de paal komen kan je hem opnieuw laten polijsten, iets wat niet kan met palen die gecoat zijn. Zorgt in het algemeen voor een goede grip bij mensen met drogere handen. De grip is gelijkaardig aan die van chroom. Lupit pole, Xpole

  • Brass Dit type paal wordt typisch gebruikt in warmere klimaten omdat het daar voor meer grip zorgt. Brass is roestvrij en geschikt voor mensen met allergieën. Het is een duur en kwaliteitsvol materiaal. In Pole Arena zijn er 2 brass palen. De palen kunnen lichtjes verkleuren. Mensen die veel zweten ervaren over het algemeen een betere grip op brass palen. Maar opnieuw, jouw gripvoorkeur is persoonlijk. Het kan zijn dat je je op deze paal net onveiliger voelt. Iets om te testen. Xpole

  • Titanium Gold Titanium Gold is iets plakkeriger dan chroom, maar gladder dan brass. De gouden coating kan verkleuren over tijd. Xpole

  • Silicone Silicone gecoate danspalen zijn anders dan alle andere materialen die tot nu toe besproken zijn. De paal zelf is gemaakt van metaal, maar het is bekleed met siliconen. Siliconen palen zijn meer geschikt voor acrobatische flips of Chinese mast trucs in tegenstelling tot de reguliere paaldans. Ze zijn leuk en nieuw en op siliconenpalen kan je met kleding (lange mouwen en lange broek) sporten zonder grip te verliezen. Niet geschikt voor mensen met allergie voor siliconen. Je kan op deze palen niet spinnen wanneer de paal vast staat omdat er teveel wrijving is. Opgelet voor brandwonden! Wij raden deze paal niet aan voor een reguliere paaldansstijl (zoals exotic, sport en techniek, dans). Xpole

  • Powder coated Poedergecoate danspalen zijn het nieuwste type afwerking. Ze zijn ontworpen om ultra-plakkerig te zijn voor paaldansers die echt worstelen met grip op alle verschillende soorten metalen palen. Ondanks het feit dat ze poeder gecoate zijn hebben ze eigenlijk een zeer gladde textuur. Niet geschikt voor mensen met een metaal-allergie. Lupit Pole, XPole


Spin of static?

Een paal kan rond zijn as spinnen of statisch vast staan. Wanneer je een paal koopt heb je liefst beide opties. Je kan de static/spin mode veranderen door met de bijgeleverde sleutel twee vijsjes in of uit te draaien.


Voor al je verdere vragen verwijzen we naar de websites van de producenten. Ook goed om weten is dat er vele installatie video's zijn. Check deze op de site van de producenten. Zo ben je zeker dat je paal goed geïnstalleerd is. Veel plezier!

4.955 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page